Tosai juga
terdiri daripada pelbagai jenis seperti tosai telur, tosai cili, tosai
bawang dan sebagainya. Makanan tradisional ini sering dimakan oleh
rakyat Malaysia terutamanya kaum india.Tosai boleh didapati di mana-mana
gerai atau kedai mamak dan juga di restoran india. Makanan tradisional
ini berasal dari India.Tosai dimakan sebagai sarapan pagi atau makan
malam.Tosai amat kaya dengan karbohidrat dan protein.
Tosai dimakan dengan pelbagai jenis lauk sampingan.
Contohnya,sambar,sambal dari buah-buahan,acar india,kari ayam atau
daging kambing dan lain-lain. Di dalam tosai,ia diisi dengan kentang dan
bawang yang telah di goreng sehingga ranggup.
Bahannya
1. kacang uluntu- cari kat kedai india mesti ada
2. beras hancur
3. nasi sejuk sedikit.
4. garam
Kalau saya nak buat cepat, saya akan tambah skit yis biar cepat kembang.. hehhe..
Dah.. tu je.. bahannya...
5. Bawang Merah
6. Minyak
Cara-caranya ialah :
1- Beras campur dengan kacang uluntu... basuh dan rendam.
* Mesti rendam semalaman tau...
lagi satu tip. jangan mengada ngada nak pakai beras wangi ke.. atau beras yg masak kat umah yg berkualiti tu....
Tentu pasal yu tosai tak jadi ye.... pakai la beras hancur yg sebenarnya untuk tosai.
2- Selepas semalaman... blander je bahan tu dgn satu sudu nasi dan garam secukup rasa. tambah yis satu sudu kecil. biarkan separuh hari. Sampai bahan tosai tersebut tu berbuih dan ringan. betul2 kembang tau...
3- Celup Bawang Dengan minyak dan sapu atas kuali rata atau non stick pan
4- Kacau2 adunan tadi,ambil lebih kura 1 senduk adunan dan rata2kan atas kuali anda,masak dengan api perlahan atau sederhana
sampai sini sahaja enti i buat kali ni,jumpa lagi...
0 comments:
Post a Comment